Fysisk aktivitet.

I revidert rammeplan for barnehager har fagområdet Kropp, bevegelse og helse blitt utvidet til å inkludere mat. Det er gjort nettopp fordi samfunnet i dag har stor fokus på mat og riktig kosthold, og ser dette i sammenheng med bevegelse og god både fysisk og psykisk helse.DSC_2433

I løpet av tiden barnet går i barnehagen utvikler det motoriske ferdigheter og kroppsbeherskelse. Det får også kunnskap om sund mat, gode vaner og hvordan de best mulig kan ta vare på egen helse.

I Kolsåstrollet barnehage legger vi tilrette for variert bevegelseslek både ute og inne. Hver avdeling har et rom uten faste møbler som blir brukt til bevegelseslek av ulik slag. Vi har kjøpt inn forskjellig materiell til dette bruk og lager hinderløyper, balanseløyper, ballrom etc. Barnehagen har et fantastisk kupert uteområde med stor skog, steinrøys og gapahuk som inviterer til både løping, klatring og variert lek. Vi har tilgang til stor gymsal og den blir brukt flere ganger i uken med opplegg som er variert, utfordrende og basert på lek. En dag i uken går vi på tur enten i nærmiljøet eller opp til Stamstedet vårt som ligger på toppen av basen. Det er en ganske tøff tur opp til Stamstedet, men når vi kommer opp venter lavvo, gapahuk, bål med bålmat og en liten bekk som barna leker i.

Kosthold.

I barnehagen legger vi opp til at barna kan spise 3 måltider. De fleste spiser frokost etterhvert som de kommer til barnehagen og vi opplever dette som en rolig og fin start på barnehagedagen. De andre måltidene er formiddagsmat/lunsj og et ettermiddagsmåltid . Barna har med egen mat samt frukt til felles fruktfat . Frukten blir skåret opp og servert til ettermiddagsmåltidet. I Kolsåstrollet lager vi mat hver fredag til lunsj.

Til frokost og formiddagsmat serveres ekstra lett melk (d-vitaminberiket). Det er i tråd med nasjonale kostholdsråd for barnehager. Til ettermiddagsmåltidet serveres vann. Barna har også vannflasker som de drikker av mellom måltidene. Det er 3 timer mellom hvert måltid. Har vi noen små barn eller noen veldig småspiste barn som trenger hyppigere måltider, gjør vi individuelle tilpasninger for disse barna.

Vi oppfordrer foreldrene til å lage sunne og varierte matpakker. Det bør være grovt brød og sunt pålegg og gjerne rå grønnsaker ved siden av, av og til ostesmørbrød eller middagsrester som vi kan varme. Noen har med yoghurt og musli som spises til ettermiddagsmåltidet.

Fredager lager vi mat i barnehagen til lunsj. Det blir en hyggelig avslutning på uka. Årsaken til at vi bare lager mat en gang i uka er at vi har stort fokus på hva vi bruker voksenressursene på. Jo mer praktisk arbeid som blir delegert til personalet jo mindre tid får de til barna. Hver avdeling har egen kjøkkenkrok. Det er derfor ikke mulig å ansette en profesjonell kokk som lager mat daglig.

Når vi lager måltider i barnehagen er vi opptatt av å lage enkel, men sunn mat laget fra bunnen av. Serverer vi hjemmelagede supper serveres grovt brød og myk margarin ved siden av. Vi bruker fullkornspasta når pasta stå på menyen, og det er alltid grønnsaker i eller ved siden av det vi lager. Vi forsøker å lage en hyggelig ramme rundt måltidene. Barn og voksne sitter sammen. Det er sosialt, vi har gode samtaler og vi blir gode og mette. Barna er opptatt av matboksene sine, og de koser seg med maten sin.